Cosme Toda: el nostre patrimoni cultural.

La història de l’Hospitalet de Llobregat ha estat sempre de signe humil i treballador, que el pas del temps ha anat transformant. A l’edat mitjana era lloc de pas per a viatgers que s’allotjaven a l’alberg benèfic en el seu camí a la ciutat comtal. Més tard la població eminentment agrícola es va transformar en industrial a finals del segle XIX i especialment a principis del XX.

Aquest passat industrial és visible especialment en els edificis que encara, uns millor que d’altres, es conserven, com ara el de Aprestadora Española i Can Trinxet al barri de Santa Eulàlia o el de l’actual institut de secundària Can Vilumara, l’actual biblioteca Tecla Sala i Cosme tota al barri de Sant Josep.

El primer edifici de la factoria familiar de Cosme Toda, va ser construït el 1883 pel mestre d’obres Marià Tomàs i Barba, mentre que el 1923 Ramon Puig I Gairalt, arquitecte municipal de l’Hospitalet, va ser l’encarregat de l’ampliació.

El bon moment de la burgesia catalana va suposar una demanda de maons i rajoles modernistes que es fabricaven a Cosme Toda i les seves factories veïnes (avui desaparegudes) Batllori i Llopis.

Durant la guerra civil, després del decret de la Generalitat de Catalunya, va ser col·lectivitzada i va passar de fabricar armament per al bàndol republicà. El 22 de Novembre de 1938, una sèrie d’explosions, fruit del que va semblar ser un sabotatge de la «quinta columna», es va saldar amb diversos morts i ferits (algunes fonts parlen de més de 400 morts), provocant moments de pànic entre la població de l’Hospitalet durant gairebé vuit llargues hores. Alguns testimonis van assegurar que la metralla es va veure caure fins i tot al barri del centre.

Un cop superats els temps de penúria, el 1960, la fàbrica va experimentar una extraordinària expansió, per a més tard deixar de fabricar i convertir-se en un gran magatzem de material.

Finalment, les crisis econòmica immobiliària de es va empassar també l’economia de l’empresa.

Serem capaços de mantenir la seva memòria viva, o permetrem que el maó la devori?

Deja un comentario